Tuesday, August 25, 2009
Cashew nut chicken



Inilah lauk kegemaran Luqman. Cashew nut chicken. mungkin sebab tak pedas. Kalau ibu dia masak lauk kegemaran dia ni, senyum sampai ke telinga. Marilah kita cuba ramai-ramai....layan anak berbuka. kan.....

ayam (chicken breast)
potong dadu marinate dengan sedikit baking soda lebih kurang 15 minit. lepas tu cuci semula. Bila dah bersih, marinate pula dengan tepung jagung. Kalau ada rice wine bolehlah letak sekali. kalau tak ada, tak ape. Kemudian goreng separuh masak dan ketepikan.
cashew nut
goreng/sangrai kemudian ketepikan
cendawan cina
(keras, kena rendam baru lembut)
potong 2 @ 3
lada kering 2 tangkai
cuci bersih kemudian goreng dan ketepikan.
halia (banyak pun lg sedap)
di layang nipis
bawang putih
dipecahkan
pepper
(kalau yang kaler-kaler tu lagi cantik la...)
dipotong kecil-kecil
bawang besar
dipotong wedges
daun bawang
dipotong dalam 2 inch

boleh ditambah dengan carrot ke, jagung muda ke, bini muda ke....

sos
tepung jagung 1/2 sudu kecil
sos tiram
kicap
gula
air
rice wine...kalau tak ada...minyak bijan...kalau tak ada...seasoning... kalau tak ada juga tak payah letak. Tidak menjadi masalah

cara memasak
  • Panasakan minyak kemudian masukkan bawang putih dan halia.
  • Kemudian masukkan cendawan.
  • Masukkan ayam yang telah digoreng, cashew nut dan lada kering.
  • Tidak perlu lama kerana semuanya telah dimasak terlebih dahulu.
  • Masukkan sayur-sayuran.
  • Kacau lebih kurang dan masukkan sos tadi. jangan lama sangat nanti over cook pula. akhir sekali masukkan bawang besar dan daun bawang.

related posts:

8 comments:

Fardahila Binti Omar said...

bleh try ni.. kalo msk menu ni kami dtg ye...hehe

adriana az said...

maz...sedapnye...awak ni mesti terer masak kan..harus buat open hse raya nanti tau,aku serbu rumah dgn ame nanti :)

maznah said...

jgn bagitau org lain, ni cari kat internet jer....hehe. cuba2. kdg2 3-4 kali baru jadik....

maznah said...

acik ila, luqman dah abiskan lah. pengat keladi kensel....tak jumpa keladi

Amelia Khalik said...

hah..dah cashew nut chciken lak!!! uuiissshhh ada jer tawww buat org geram!!! kekeke..haah..betul tuh raya nanti kita serbu umah dia..hahaha

maznah said...

ok...ok... boleh je me, sekali sekala lepak la sini pulak kan... kita maken-maken. wah ni yang tak sabar nak raye ni

razifembi said...

ooo cendawan cina tu kena rendam dulu baru lembut ...

dok konpiuss jugak tgk cendawan2 keras ... nak wat mcm mana dulu ...

maznah said...

kena rendam la kot...hehe... sebab kalau tak rendam keras le pulak. betul ke cendawan cina nama dia, ke tersalah bg nama ni. cendawan yang dikeringkan tu....

Blog Widget by LinkWithin