|
||
|
ayam (chicken breast)
potong dadu marinate dengan sedikit baking soda lebih kurang 15 minit. lepas tu cuci semula. Bila dah bersih, marinate pula dengan tepung jagung. Kalau ada rice wine bolehlah letak sekali. kalau tak ada, tak ape. Kemudian goreng separuh masak dan ketepikan.
cashew nut
goreng/sangrai kemudian ketepikan
cendawan cina
(keras, kena rendam baru lembut)
potong 2 @ 3
lada kering 2 tangkai
cuci bersih kemudian goreng dan ketepikan.
halia (banyak pun lg sedap)
di layang nipis
bawang putih
dipecahkan
pepper
(kalau yang kaler-kaler tu lagi cantik la...)
dipotong kecil-kecil
bawang besar
dipotong wedges
daun bawang
dipotong dalam 2 inch
potong dadu marinate dengan sedikit baking soda lebih kurang 15 minit. lepas tu cuci semula. Bila dah bersih, marinate pula dengan tepung jagung. Kalau ada rice wine bolehlah letak sekali. kalau tak ada, tak ape. Kemudian goreng separuh masak dan ketepikan.
cashew nut
goreng/sangrai kemudian ketepikan
cendawan cina
(keras, kena rendam baru lembut)
potong 2 @ 3
lada kering 2 tangkai
cuci bersih kemudian goreng dan ketepikan.
halia (banyak pun lg sedap)
di layang nipis
bawang putih
dipecahkan
pepper
(kalau yang kaler-kaler tu lagi cantik la...)
dipotong kecil-kecil
bawang besar
dipotong wedges
daun bawang
dipotong dalam 2 inch
boleh ditambah dengan carrot ke, jagung muda ke, bini muda ke....
sos
tepung jagung 1/2 sudu kecil
sos tiram
kicap
gula
air
rice wine...kalau tak ada...minyak bijan...kalau tak ada...seasoning... kalau tak ada juga tak payah letak. Tidak menjadi masalah
cara memasak
- Panasakan minyak kemudian masukkan bawang putih dan halia.
- Kemudian masukkan cendawan.
- Masukkan ayam yang telah digoreng, cashew nut dan lada kering.
- Tidak perlu lama kerana semuanya telah dimasak terlebih dahulu.
- Masukkan sayur-sayuran.
- Kacau lebih kurang dan masukkan sos tadi. jangan lama sangat nanti over cook pula. akhir sekali masukkan bawang besar dan daun bawang.
related posts:
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
8 comments:
bleh try ni.. kalo msk menu ni kami dtg ye...hehe
maz...sedapnye...awak ni mesti terer masak kan..harus buat open hse raya nanti tau,aku serbu rumah dgn ame nanti :)
jgn bagitau org lain, ni cari kat internet jer....hehe. cuba2. kdg2 3-4 kali baru jadik....
acik ila, luqman dah abiskan lah. pengat keladi kensel....tak jumpa keladi
hah..dah cashew nut chciken lak!!! uuiissshhh ada jer tawww buat org geram!!! kekeke..haah..betul tuh raya nanti kita serbu umah dia..hahaha
ok...ok... boleh je me, sekali sekala lepak la sini pulak kan... kita maken-maken. wah ni yang tak sabar nak raye ni
ooo cendawan cina tu kena rendam dulu baru lembut ...
dok konpiuss jugak tgk cendawan2 keras ... nak wat mcm mana dulu ...
kena rendam la kot...hehe... sebab kalau tak rendam keras le pulak. betul ke cendawan cina nama dia, ke tersalah bg nama ni. cendawan yang dikeringkan tu....
Post a Comment