Tuesday, July 14, 2009
Nasi lemak emak


Nasi Lemak

beras - beras wangi lagi sedap
santan - lagi pekat santan, lagi lemak dan wangi nasinya
garam
daun pandan
Masak macam biasa. Kalau beras wangi, santan jangan banyak sangat. Nanti lembik pulak.


Sambal Tumis














cili kering 20 tangkai
bawang putih 2 ulas
bawang merah 5 biji
ikan bilis
blend sampai lumat.
bawang besar - 1 labu, dilayang bulat (kalau bawang tak berapa besar letak 2 biji)
ikan bilis - anggaran satu cawan
garam
gula
pak aji
Sukatan boleh diubahsuai ikut citarasa masing-masing.
  1. Panaskan minyak. Lebih pun tak apa.
  2. Masukkan ikan bilis dan bawang besar. Bila dah naik bau masukkan bahan yang telah dikisar tadi.
  3. Terus masukkan gula, garam dan pak aji.
  4. Bila dah naik minyak atau dah masak, jangan terus tutup api. Renihkan dalam 15 minit dengan api yang kecil sahaja.
  5. Kalau rasa minyak tu banyak sangat berlinang atas sambal, bolehlah di buangkan.
Hidang dengan telur rebus, timun, kacang tanah dan ikan bilis goreng. Kalau ada ayam goreng ke.... ikan bakar ke.... rendang ke.....



related posts:

0 comments:

Blog Widget by LinkWithin