Wednesday, July 08, 2009
Buttered prawn



Rasa-rasanya dah lebih sepuluh kali mencuba. Masih gagal lagi. Macamanalah nak buat egg floss ni. Tak pernah menjadi. Jadi scramble egg le pulak. Chef Wan....tolonglah.....

Inilah resipi buttered prawn yang paling simple :

Udang - belah belakang
butter
minyak
tepung jagung - tak letak pun tak apa
daun kari - lagi banyak lagi sodap
bawang putih - cincang
cili padi - cincang
kuning telur - kacau sedikit
garam
gula


1. Lumurkan udang dengan tepung jagung dan garam. Goreng udang dalam minyak, ketepikan.
2. Cairkan butter dalam kuali. Setelah cukup panas, masukkan telur dan kirai menggunakan copstick(atau yang sewaktu dengannya). Masukkan cili padi, bawang putih dan daun kari. Masak sampai naik bau
3. Masukkan udang yang telah digoreng. Agak-agak dah sebati, angkat dan toskan.
4. Kemudian taburkan garam dan gula. Kalau nak gaul sekali pun boleh.

related posts:

0 comments:

Blog Widget by LinkWithin