|
||
|
Ulam raja
Mengikut kajian, ulam raja mengandungi 3% protein, 0.4%lemak, karbohidrat serta kaya dengan kalsium dan vitamin A.Ulam raja mengandungi klorofom yang yang mengandungi bahan yang dapat merencatkan kegiatan sesetengah bakteria dan kulat. Ulam raja digunakan secara tradisional untuk melancarkan peredaran darah, membersihkan darah dan menguatkan tulang. Ulam raja juga mempunyai keupayaan antioksidan yang amat tinggi.
Pucuk gajus
Pucuk gajus enak dibuat ulam. Ia membantu melambatkan proses penuaan, mencergaskan badan dan menghaluskan kulit. Ia digemari kerana baunya yang harum dan daunnya yang rangup apabila dimakan. Pucuk gajus juga mengandungi bahan antioksida. Kepada mereka yang mengalami masalah tekanan darah tinggi, pucuk gajus amat membantu kerana ia dapat merendahkan tekanan darah.
Pucuk Pegaga
Pucuk pegaga kaya dengan vitamin A dan C serta zat besi. Daun Pegaga seringkali dijadikan sebagai ulam terutama oleh ibu yang sedang berpantang. Ia membantu mempercepatkan proses pengecutan rahim, melancarkan peredaran darah dan menurunkan paras gula di dalam darah.
Selain dari itu ia dikatakan mampu melambatkan penuaan dan menambahkan keserian wajah. Daunnya boleh dijadikan jus yang sangat berkhasiat.
Kacang botor
Kacang botor merupakan antara ulam yang amat popular di kalangan masyarakat Melayu. Selain kaya dengan vitamin A, zat besi dan kalsium, ia juga kaya dengan protein, karbohidrat dan fosforus. Daunnya juga elok untuk nutrisi, iaitu proses pemasukan dan pengolahan makanan oleh tubuh.
Daun kacang boor boleh dijadikan antara ramuan untuk membuat losyen. Manakala akarnya berupaya mengatasi masalah vertigo iaitu masalah gayat ketika berada di tempat tinggi.
Petai
Selain boleh mengatasi penyakit darah tinggi, petai juga dikatakan dapat membantu mengatasi masalah kencing manis, sembelit, anemia, kegemukan dan stress. Petai juga dikatakan dapat membantu individu yang ingin berhenti merokok, mencuci buah pinggang, mengelakkan penyakit jantung malah ia juga boleh membantu mengeluarkan cacing dari dalam perut kanak-kanak.
Jering
Jering walaupun rasanya agak pahit, ia masih menjadi antara ulam yang digemari. Oleh kerana jering agak rangup, ia dapat mambangkitkan selera makan. Jering mempunyai khasiat yang amat baik untuk pesakit kencing manis jika ianya diambil secara berterusan. Ini kerana kandungan sebatian alkoloid di dalamnya mampu maneutralkan kandungan gula dalam badan. Selain itu ia juga membantu melawaskan pembuangan air.
Namun begitu, untuk penderita penyakit gout, elakkan jering kerana ia boleh meburukkan lagi keadaan.
related posts:
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
memang bayak..khasiat..boleh dikatakan smuanya saya makan...yang mana favourite awak...ihiks...
Wah... saya paling suka makan jering... ala...jengkol
petai gue x makan...jengkol gue makan... hahhaa...nanti kencing..diapunya bau... ikan semua timbul...
Bukan ke kak na makan bayam ngan kangkung tanpa batang aje? Sejak bila makan ulam? Sudah tukar kah?.............
cemong ni cover la sikit....
jering dengan timun makan la... ok la tu
Post a Comment