|
||
|
Sambal totok simple dan sedap. Makan dengan nasi panas-panas, sayur bening bayam, ikan goreng tak pun dengan ikan masin. Mesti berpeluh.
Goreng sampailah masak. Kalau suka sambal tu nanti jadinya kering maka gorenglah sampai garing. Saya suka kalau tak garing sangat. Lagi sedap. Dulu abah suka kalau dikukus masa tanak nasi. Letak bahan-bahan dalam mangkuk, agak-agak air nasi dah kering, letak mangkuk atas nasi. Tutup periuk. Nasi masak, angkat mangkuk dan sejukkan. Lepas tu tumbuk. Baik untuk kesihatan. Tak berminyak.

Lepas sejukkan, tumbuk. Tak payah lumat sangat. Tak best. Tumbuk ala-ala je... Kalau malas sangat nak tumbuk letak je kicap sikit. Crot..crot.. kalau letak kicap makan dengan nasi sejuk sedap.....
Dah siap. Apa lagi. Jom lah kita menjamu selera ala kampung. Hai gambar ni tak nak selari le plak ngan kawan-kawan dia kat atas tu.....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
sedapnya...nak buat tp x ada lesong.. guna blender x sedap plak nanti.. lain rasanya ek..
kesiannya adik aku sorang ni..lesong xde ke? meh ambik akak punye..
Saya tak ada blender.... tak nak offer ke?
hahaha... apa lagi... xchange la... suka sama suka... sistem bater
Post a Comment