Thursday, May 14, 2009
Sambal Totok

Sambal totok simple dan sedap. Makan dengan nasi panas-panas, sayur bening bayam, ikan goreng tak pun dengan ikan masin. Mesti berpeluh.


Bahan-bahannya mudah dan murah. Ikan bilis, bawang putih, bawang merah dan cili api. Cili api biasa mak pakai cili yang warna hijau tapi oleh kerana kehabisan stok, cili merah pun sodap.... pernah cuba campur hijau dan merah. lagi sedap. Nak letak banyak mana tu agak-agaklah citarasa sendiri. Kalau tengah hot kat cik abang tu nak letak cili sekilo pun boleh.

Goreng sampailah masak. Kalau suka sambal tu nanti jadinya kering maka gorenglah sampai garing. Saya suka kalau tak garing sangat. Lagi sedap. Dulu abah suka kalau dikukus masa tanak nasi. Letak bahan-bahan dalam mangkuk, agak-agak air nasi dah kering, letak mangkuk atas nasi. Tutup periuk. Nasi masak, angkat mangkuk dan sejukkan. Lepas tu tumbuk. Baik untuk kesihatan. Tak berminyak.

Lepas sejukkan, tumbuk. Tak payah lumat sangat. Tak best. Tumbuk ala-ala je... Kalau malas sangat nak tumbuk letak je kicap sikit. Crot..crot.. kalau letak kicap makan dengan nasi sejuk sedap.....

Dah siap. Apa lagi. Jom lah kita menjamu selera ala kampung. Hai gambar ni tak nak selari le plak ngan kawan-kawan dia kat atas tu.....

related posts:

4 comments:

Fardahila Binti Omar said...

sedapnya...nak buat tp x ada lesong.. guna blender x sedap plak nanti.. lain rasanya ek..

Anonymous said...

kesiannya adik aku sorang ni..lesong xde ke? meh ambik akak punye..

maznah said...

Saya tak ada blender.... tak nak offer ke?

me, myself & mbek said...

hahaha... apa lagi... xchange la... suka sama suka... sistem bater

Blog Widget by LinkWithin