Tuesday, March 31, 2009
Oseng-oseng

Resipi oseng-oseng (khas untuk wong jowo)


bawang merah
bawang putih
cili merah
(layang halus)
ikan bilis
pati santan

kacang panjang
tempe mak yah
kobis
suhun
nak banyak mana tu kena ikut saiz perut orang yang nak makan lah

tumiskan rencah sampai naik bau. Masukkan tempe, kacang panjang, kobis n suhun. Last skali baru masukkan santan pekat. Jangan banyak-banyak nanti jadi lodeh le plak. Jangan lupa garam secukup rasa.
Macam heran le kan. Biasa masak santan masuk dulu pastu baru sayur kan. Tapi tak pe la. Dah hukumnye gitu....

related posts:

2 comments:

lilyto lilo said...

saye makan banyak!

me, myself & mbek said...

eleh...setakat bg resepi tp x pelawa bende dah siap wat pe..membazir air liur jer...

Blog Widget by LinkWithin